Geocaching.com

Geocaching je igra odkrivanja/skrivanja zakladov, ki jo igrajo ljudje po celem svetu. Osnovna ideja/namen igre je iskanje skritih škatel (zakladov/geocachev) s pomočjo GPS naprav in obenem odkrivati zanimive točke/kraje po vsem svetu. Igro lahko igra praktično vsakdo, ki se registrira na tej strani, ne glede na svojo starost, da le v tem vidi način sproščanja in zabave. Po vsem svetu (nas) je že okrog 4-5 milijonov aktivnih iskalcev zakladov (geocacharjev), ki s(m)o do danes skupaj skrili že več kot 1.172.838 zakladov.

Postavljanje novih zakladov
Zaklad nekdo skrije na poljubnem kraju in njegove koordinate objavi na uradni spletni strani, obenem pa poda tudi točnejše podatke o tem za kakšen zaklad pravzaprav gre (velikost – npr. regular, small, micro,…), težavnost terena/dostopa do njega, opis lokacije oz. razlog zaradi katerega je zaklad tja skril, navede namige kako/kam je le-tega skril (npr. na drevo, pod korenine, v skalno razpoko, obzidje, pod most,…). Zaklad mora biti praviloma skrit tako, da ga ni mogoče najti brez uporabe GPS-a, le-tako pa je mogoče tudi preprečiti, da bi ga našel nekdo nenamenoma in ga iz zlobe prestavil drugam, ukradel ali kako drugače poškodoval.

Kaj je geocache in kaj pravzaprav vsebuje?
Gre pravzaprav za škatlo, ki je lahko poljubno velika, a obvezno trpežna in predvsem vodotesna, da lahko kljubuje naravnim vplivom ( pred vodo, dežjem, vetrom,…). V njej mora biti obvezno priložena beležka, pisalo in navodila/pravila igre. Poleg tega se v zakladu lahko znajdejo tudi drugi uporabni predmeti, katere posameznik lahko zamenja s kakšnim drugim. Pravilo velja, da vsakdo, ki iz škatle karkoli vzame, v njej pusti tudi nekaj svojega. Tako zaklad nikoli ne ostane čisto prazen.

Odkrivanje zakladov
Iskalec si podatke (koordinate) o nekem zakladu naloži na svoj GPS in ga potem s pomočjo le-tega poskuša izslediti v naravi. V pomoč so mu lahko tudi namigi, če so seveda na voljo, sicer pa se mora predati lastni intuiciji in zaklad najti z malo truda in potrpežljivosti. Pomembno je, da se po tem ko zaklad najde, “logira” v beležko, kar pomeni, da vanjo vpiše svoje ime in datum/uro najdbe ter zraven navede kaj je iz škatle vzel oz. kaj v njej pustil. Po želji lahko zraven doda tudi svoje vtise in vse to kasneje objavi tudi na uradni spletni strani.

Več o igri iskanja zakladov si lahko prebereš na tem naslovu, lahko pa mi zastaviš vprašanje in mi ga pošlješ na andreja.gril@gmail.com .

Andreja

This entry was posted in Geocaching, Leto 2009, Leto 2010, Leto 2011. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja