Kompotela (avgust 2006)

Smo že septembra, ko ni več avgusta, a se tebi tut že kej sneg hrusta? Na ruzaku fršlus zapri in se na Kompotelo povzpni. Midva sicer snega gori hrustala nisva, sva pa ga videla tam doli in vseee okoli:P . Kar sva videla, sva pustila tam! Tudi zate, če ‘maš kej pohodniške podplate;) .

Za Kompotelo bi lahko rekla, da 360° sliko sveta okrog sebe ima, pa ga žal le redko oko pozna… Kompotela je travnat vrh na vzhodni strani doline Kamniške Bistrice. S svojimi 1989m čepi kot gnilo jajce sredi dvotisočakov: Grintovca (2558m), Skute (2532m), Ojstrice (2350m) in Raduhe (2062m). Družbo ji delajo še Mokrica (1853m), Planina Koren (1675m), Planina Košutna (1778m) in Vrh Korena (1999m – tam, kjer si lahko na 1999m odpočiješ noge, na 2000m pa glavo:P ).

Iz parkirišča na Križki planini (pod Krvavcem) sva štartala v smeri proti kamnolomu. Tam sva prečkala ograjo in pot nadaljevala tik ob njej, vse dokler naju ni le-ta pripelajala na razgledno točko (južno od vrha Krvavca). Žeja je zahtevala postanek za požirek ali dva, potem pa sva, upoštevajoč drevesno signalizacijo (ps: markacije), odšibala naprej. Pot je na tem delu izničila trud, ki sva ga vložila, da sva se dvignila tako visoko, saj se ta tu spusti za nekje 50metrov, potem pa se kmalu za tem, ko prečkamo plazovito območje pod Krvavcev, ponovno postavi pokonci. Strmina me je mestoma dobesedno zagrizla v kolena, a naju je kaj hitro le privedla na Planino Koren. Ob prihodu naju je s cinglanjem prijazno pozdravil trop “travosmukajočih” glav krav, a nama je nekaj prav govejih pogledov tako pospešilo tempo, da sva bila ena-dva na drugi strani travnika:). Od tam sva jo nato kar po “šrek” urezala v breg in po nekje dobrih 30ih minutah hoje dosegla vrh. Nanj naju je opozoril napis “Kompotela” na enem od tamkajšnjih kamnov. Poplačilo za nekje uro in pol dolg “vzpon-spust-vzpon” je bil na vrhu panoramski razgled na okoliške Kamniško-Savinjske Alpe, ki sega vse do Lepenatke in še dlje. Nedvomno vredno truda! Kljub sončnemu vremenu pa na vrhu nisva vztrajala prav dolgo, saj je bil pred nama še kako urico dolg vzpon na Zvoh, od koder sva se potem vrnila nazaj na Krvavec in do izhodišča.

Dostop: Iz Kranja se odpeljemo proti Cerkljam in nato v smeri proti žičnici Krvavec, kjer se v vasi Grad desno strmo navzgor odcepi cesta. Ta nas pripelje na Ambrož pod Krvavcem. Peljemo se po cesti, ki se vije od Ambroža naprej proti Krvavcu vse dokler nas oznake ne usmerijo na desno proti žičnici na Križki planini. Tam pustimo vozilo in se odpravimo peš proti izbranemu cilju.

Andreja

This entry was posted in Gorništvo in Turno smučanje, Leto 2006. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja