Kofce gora – Kladivo – Toplar – Veliki vrh (november 2006)

Pisalo se je megleno jutro, a ko sem testno pomolil levi krak (levico) čez okensko polico, da bi zunaj izmeril temperaturo, se mi ni zdelo prav nič novembrsko. Sprejemljivo toplo ozračje in tisto nekaj žarkov, ki so pikali skozi gosto meglico, je odločilo, da sva jutranjo lenobo kljub vsemu mahnila z Malim Kladivom in šla premagat še Veliki vrh… Še ena dvojna zmaga za naju:D.

Tudi tokrat sva proti Košuti (grebenu, na katerem domujeta oba vrhova) krenila iz Planine Šije, a naju je gospod, ki sva ga ogovorila pri avtu, usmeril desno na kačjo pot, da bi nama s tem prihranil približno uro in pol odvečne hoje mimo Kofc. Zanesla sva se na njegovo poznavanje terena in se po prav kačje zaviti poti, preko številnih večjih in manjših melišč, podala proti vrhu. Pot je sicer dobro izhojena, a bi jo bilo otročje podcenjevati, saj ti zavita kača (pot) na nekaterih blatnih odsekih hinavsko stegne jezik, da ti spodrsne in potem grdo padeš.;) Sprobano!:D Pot kmalu pripelje do križišča, kjer se lahko spustimo navzdol do Kofc (1488m), se dvignemo levo na Veliki vrh (2088m) ali pa se, tako kot midva, navpično povzpnemo na Kofce goro (1967m) in nato od tam po grebenu/slemenu do Malega (2036m) in Velikega Kladiva (2094m). Na vrhu sva kot dva tepca neutrudno iskala žig in vpisno knjigo, a ju nisva našla (oskrbnik koče na Šiji nama je kasneje zaupal, da je škatla zabetonirana v skalo kar nekaj metrov pod vrhom, kjer jo žal le redko kdo najde), tako da sva podatek, da sva le na 2036m visokem Malem Kladivu in ne na 2088m visokem Velikem Kladivu (kot je bilo v planu), izvedela šele od trojice, ki je na vrh prispela nekaj deset minut za nama. Do Velikega Kladiva bi potrebovala še kake pol ure, a sva se zadovoljila le z manjšim bratom in sklenila, da “2094-metraša” obiščeva kdaj drugič. Ko sva se vračala naju je zamikal še Veliki vrh, ker tokrat prvič (v tretjem poskusu) ni bil odet v meglo. Preko Toplarja (2000m) sva se povzpela nanj, na vrhu spila nekaj požirkov toplega čaja, se razgledala naokoli, potem pa hitro spustila v dolino, da naju nebi ujela noč.

Dostop: Iz Kranja štartamo v smeri proti Tržiču, od tam skozi Dolžanovo sotesko in proti Jelendolu, kjer sledimo smerokazu za Tegoško planino oz. planino Šijo. Po makedamu se kar pošteno naguncamo preden končno privijugamo levo-desno do odcepa, kjer odmotamo volan na levo proti planini Šija. Pri koči parkiramo vozilo in se peš po navodilih markacij odpravimo proti vrhu.

Matej & Andreja

This entry was posted in Gorništvo in Turno smučanje, Leto 2006. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja