Tolsti vrh – Kriška gora (november 2006)

Še ena nedelja in še en pohodniško ožigosan konec tedna. Kot že trikrat v tem letu, sta tudi v tem poskusu padla v kompletu Kriška in Tolsti vrh; po dveh solo naskokih, tokrat končno še v dodelani postavi – skupaj z mojo pohodniško 1/2:P.

Gorski greben, ki se na zahodu začne s Kriško goro (1471m) in na vzhodu konča s Tolstim vrhom (1715m), geološko pripada Kamniško-Savinjskim Alpam. Z njegovega vrha se nam na zahodu odpira pogled na Julijske Alpe; na severu na greben Košute, Begunjščico in Stol; na vzhodu na Storžič, Kamniške Alpe, Krvavec; na jugu pa na Škofjeloško hribovje in Ljubljansko kotlino. V koči na vrhu trdijo, da ti v lepem vremenu ne uidejo niti daaaljni Trnovski gozd, Učka, Snežnik, Gorjanci in Gorski Kotor (razen, če te ne heca “+/-” dioptrija, tko kot recimo mene:( ).

Midva sva tokrat upepelila rutino in jo mahnila v obratni smeri kot je bilo sicer v moji navadi. Za izhodišče sva zopet izkoristila Gozd, kjer sva pustila vozilo, potem pa jo po celi dolžini grebena, po gozdu in strmih travnatih pobočjih, mahnila proti Tolstemu vrhu. Od tam sva sestopila mimo zareze Vrat (1591m) na Kriško goro in nazaj do izhodišča. Luštna, ne preveč naporna turca (če zamižim sestop iz Kriške po tastrmi ovčji poti;))!

Dostop: Iz Kranja se odpeljemo mimo Letenc, Gorič in Golnika, vse do vasi Sp. Vetrno, kjer se pred ostrim ovinkom navzdol (ps: pred tablo Križe) ostro v klanec odcepi še ena cesta. Po njej se zapeljemo do Zg. Vetrna in od tam peš ali z avtom do zaselka Gozd. V bližini Zavetišča v Gozdu parkiramo vozilo in se peš odpravimo po eni od odlično označenih poti proti vrhu.

Andreja

This entry was posted in Leto 2006. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja