Slemenova špica (julij 2007)

Danes nas je osem nog prineslo na vrh Slemenove špice. Vsak po dve nogi sva poganjala midva z Matejem, z ostalimi pa je po vseh štirih tekla psička Miši. Brez večjega napora je premagovala svoje prve višinske metre in tako prestala “ognjeni krst”. Odrezala se je dovolj dobro, da jo bova naslednjič spet vzela s sabo.

Na pot se pognali iz prelaza Vršič (1611 m) in takoj zagrizli v malo strmejši vzpon skozi rušje, mimo številnih cvetlic in preko melišča prignali sapo na sedlo Vratca (1807 m). S sedla smo občudovali pogled proti Prisanku, Razorju in Špiku, najbljižja pa nam je bila stena Male Mojstrovke, v kateri sva z Matejem naštela preko 30 plezalcev. Od sedla smo zavili rahlo desno (druga pot gre levo pod steno Mojstrovke), na pot nad dolino Male Pišnice. Najvišji kucl doseže Sleme pri 1911 metrih kot t.i. Slemenova špica. Ena najlepših razglednih točk v Julijskih Alpah, še najbolj pa naju je očaral pogled z razglednic proti 2645 m visokemu lepotcu – Jalovcu.

Dostop: Za nosom najprej do Kranjske Gore, potem pa zavijemo proti gorskemu prelazu Vršič, kjer k nekaj urnemu počitku parkiramo jeklenega konička. S parkirišča se ozremo naokrog in na desno pod steno Male Mojstrovke že zagledamo Sleme. Potem pa veselo pot pod noge.

Andreja

 

This entry was posted in Gorništvo in Turno smučanje, Leto 2007. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja