Stol – Hochstuhl (avgust 2007)

Danes sva se po slabih 3 urah “garanja” zicnila na najvišji stolček Karavank, 2236m visoki Stol. Premražene kosti sva si po sestopu z vrha Stola odtajala v prijetno zakurjeni Prešernovi koči na Malem Stolu (2198m).

Med hojo proti vrhu sva menjala različne rastlinske pasove, najprej sva premagala bukov, potem še smrekov gozd, višje pa je gozdna meja prešla v pas rušja, ki je bil danes že v spodnjem delu skoraj povsem odet v meglo. Skozi vse bolj gosto meglo, ki jo je veter porival iz avstrijske smeri sva “v miže” prilutala na vrh Malega, po nadaljnjih 10. minutah pa še na vrh Velikega Stola. Kamnov za sedet je bilo gor povhno, razgleda pa niti za vzorec, vse naokrog samo neskončno morje megle/oblakov.

Dostop: Z gorenjske avtoceste zavijemo pri izvozu za Žirovnico. Nadaljujemo mimo Žirovnice proti dolini Završnice. Pri akumulacijskem jezeru se odcepi pot levo proti Valvasorjevemu domu (1h30min – peš; do tu pa se lahko pripeljemo tudi z avtomobilom). Pred nami je približno 3h trajajoč vzpon do Prešernove koče na Malem Stolu. Od koče do vrha je še dodatnih 10minut.

Andreja

 

This entry was posted in Gorništvo in Turno smučanje, Leto 2007. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja