Norveška 2009 – #9.dan – Bergen, v granitu z Inge in Sabine

9.DAN (6.julij 2009): Plezanje v Bergnu

Zjutraj zgodaj vstaneva, saj se morava zapeljati na Hondin uradni servis, da nekaj ukreneva glede gume. Pred tem se ustaviva na bankomatu, da dvigneva nekaj denarja. Optimistična v denarnico pobaševa 1300NOK, v veri, da bo dovolj za servis, a naju na Hondi v Bergnu takoj ubijejo s ceno. Od naju želijo 3200NOK, a sva G.O.R.E.N.J.C.A. in jim jih seveda NE dava. V taistem dopoldnevu se zapeljeva še vsaj do 10ih serviserjev, pa vsakič naletiva na gluha ušesa. Vsi nama odgovorijo, da nimajo časa (čakalna doba vsaj 1 teden), cena sse pri vsakem giblje med 1500 in 2000NOK, a kar je najhuje – nihče nima rezervnega dela na zalogi!

Ko sva že ravno v centru, se odpraviva še v neko trgovino po plezalni vodniček, a tudi pri nakupu le-tega prišparava, saj se nama cena (300NOK) zdi astronomska. Iz njega že v trgovini preplonkava imeni dveh plezališč, ki sta nama po opisih smeri ustrezala. S pomočjo Google Earth-a poiščeva Helleneset in prebereva koordinate. GPS naju potem pripelje k plezališču (N: 60,43339°, E: 5,28232°). Po urejeni pešpoti se spustiva do plaže. Po izvidnici se vrneva še po opremo. Ko se raztovoriva, Matej sporoči Inge kjer se nahajava, da naju bosta z Sabine lažje našli. Tačas pa midva odplezava nekaj smeri, se vmes še malo pokopava v fjordu. Naposled končno prideta še punci in skupaj pojemo kosilo. Za skupno plezanje smo se dogovorili že pred dnevi in potem uskladili plane. Punci sta v Bergnu namreč razvijali filme (Nemki sta tu na izmenjavi študentov, v Bergnu študirata fotografijo) in si vzeli čas, da smo popoldne skupaj splezali nekaj smeri. Med plezanjem je bilo cel kup zafrkancije.

Pozno popoldne smo se počasi preselili nad plezališče, kjer smo vrh “pečine” postavili tabor in skupaj preživeli večer/noč. Zjutraj pa se bomo žal morali posloviti, saj Nemki čakajo še neke študijske obveznosti, preden se bosta vrnili domov, midva pa se tudi že jutri pomikava višje proti severu…

Andreja

This entry was posted in Leto 2009, Potovanja. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja