Norveška 2010 – Treking na greben Gjendineggen in goro Besseggen (Jotunheimen National Park)

Po dveh dneh česanja ozemlja od Odde do Otte, sva deseti dan že globoko v celinski Norveški, v nacionalnem parku Jotunheimen, kjer sva se podala na četrti treking tega potovanja. Osvojila sva greben Gjendineggen in goro Besseggen in z njenega hrbta imela verjetno enega najlepših razgledov na jezeri Gjende in Bessvatnet.




Za simboličnih 30NOK, sva legalno taborila kar v nacionalnem parku, nekaj kilometrov proč od Gjendesheima, od koder sva se naslednje jutro z ladnjico zapeljala do 20minut oddaljenega izhodišča Memurubu (Memurubu Mountain Lodge). Od tam sva se skupaj z skupino kakih 20ih pohodnikov zapodila v prvi klanec, a jih že po nekaj dobrih 10minutah pustila za sabo. Čeprav je bila ta trasa danes množično obiskana, pa sva hodila večinoma sama, sem in tja sva prehitevala le skupinice tistih, ki so počivali ob poti.

Za 30NOK sva poleg kamping placa v noro lepem nacionalnem parku dobila bonus še leseno uto z dvema žaroma, nasekanimi suhimi trskami in drvmi, z mizo, klopco in streho nad glavo… kaj več si na Norveškem še lahko zaželiš za tako ceno?! Ambient za vola ubit!:)

Jezero Gjende…

Memurubu, najino izhodišče trekinga…

no images were found

Prvi kamniti troli so naju usmerili na pravo pot…

Ko sva premagala prvi vzpon, so se nama odprli prvi pogledi na okoliške vrhove…


Prečenje prvega grebena…



… mimo manjšega jezerca…

… po dobrih treh urah hoda pa sva končno pri grebenu Gjendineggen (bolje znan kot Besseggen ridge). Gorski greben vreže svojo pot zahodno k ravnemu platoju oz. planoti Bandet, ki leži med jezeroma Gjende in Bessvatnet. Pot vodi mimo robu jezera Bessvatnet (nekaj metrov nižje), medtem ko jezero Gjende leži na nasprotni strani, vendar kar 400m nižje na nadmorski višini 984m. Na obrežju jezera je bogata vegetacija. Še en fenomen tu je esmeraldno zelena barva ledeniških jezer Bessvatnet in Gjende, razlog za katero je reka Memuru, ki prinese iz ledenika v jezero ogromne količine zemlje, gline in kamenja.


Najin vrh (Besseggen) in trume pohodnikov, ki sestopajo z vrha. Od daleč je izgledalo kot mravljišče…


Panorama jezera Gjende in Bessvatnet, kot sta vidna z vrha gore Besseggen.

Kamnit trol na vrhu Besseggen-a (1743m) in zasluženo kosilo…


Na vrhu sva skrila še svoj geocache in poslala v svet svoj travel bug (globus), ki sva mu zadala nalogo, da mora obiskati kar največ zakladov širom sveta.


Dolgo nič, potem pa spet en trol. Pa spet neurejen kamnit kaos vse do horizonta…


Pot, ki se vije kot jara kača…


Po 17ih kilometrih skleneva najino krožno pot in sva končno spet na izhodišču – v Gjendesheimu!

Na poti sva si pomagala z GPS sledjo nekoga, ki je to pot prehodil v dveh dneh (ps: žal sva bila midva časovno omejena, zato sva si pešpot skrajšala za 11km tako, da sva se iz Gjendesheima kar z ladico zapeljala do izhodišča Memurubu in preostalih 17km krožne poti do Gjendesheima prehodila v enem dnevu)…
BesseggenRidge.gpx

Andreja

This entry was posted in Leto 2010, Potovanja. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja